VILA MIMA Bela Crkva


Go to content

O Beloj Crkvi

Bela Crkva
Bela Crkva je varoš na krajnjem jugu Banata, na samoj granici sa Rumunijom. Osnovana je po oslobođenju od Turaka 1717. godine, a naziv dobija po staroj crkvi koju su podigli prvi naseljenici (nemacki kolonisti). Grad se odlikuje fasadama baroknog stila becke secesije. Ono što Belu Crkvu cini veoma privlacnom za turiste su belocrkvanska jezera u samom gradu i okolini: ima ih 7. Dva su uređena za kupanje dok su ostala divlja. Od kulturno istorijskih spomenika treba pomenuti rumunsku, rusku i katolicku crkvu, kao i jedan od najstarijih muzeja u Srbiji, osnovan 1877. godine.

Bela Crkva jezera

Da bi boravak u Beloj Crkvi bio sadržajniji, organizuju se međunarodne manifestacije. Turisticku sezonu otvara Karneval cveca, manifestacija sa 150 godina dugom tradicijom. Tokom karnevala posetiocima se predstavljaju najlepše bašte i balkoni, a poslednjeg dana gradom defiliuju cvetni karnevalski eksponati. U letnjem periodu znacajno mesto zazimaju moto susreti, koji okupljaju 500 - 1000 motociklista iz zemle i inostranstva. Znacajni događaji su i lov na "Besija" (soma kapitalca) i manifestacija novojeg datuma "Bela Crkva u jabukama".
Iz Bele Crkve se mogu napraviti izleti do jednog od naših najlepših gradova - Vršca, Deliblatske peš
care, skelom koja saobraca 3 - 4 puta dnevno mogu se posetiti tvrđava Ram, Viminacijum, Srebrno jezero, a ptice se mogu posmatrati na Labudovom oknu. Okolina Bele Crkve je pogodna za ribolovce: pored jezera tu su i reke: Dunav, Karaš, Nera i kanal Dunav - Tisa - Dunav.

Udaljenost od Beograda 96 km.


Back to content | Back to main menu